oooooooooo

Sluta banta!

Jag var rätt så knubbig när jag var liten. Jag blev aldrig retad för det. Men det var svårt att hitta rätt storlekar på kläder. Det kändes som om allt jag tog på mig smet åt kring kroppen och klämde in mig i ett alldeles för litet paket.
Jag är inte särskilt knubbig i dag, men jag känner mig ändå ofta tjock. Det beror säkert på att min känsla från barndomen aldrig riktigt har gått ur.
Men mest handlar det om att jag hela tiden jämför mig med alla snuskigt perfekta kroppar runt omkring mig. Det är inte mina kompisar som har perfekta kroppar. Inte folk på jobbet.
Inte mina föräldrar eller bröder. Men ändå finns de här kropparna runt omkring mig hela dagarna. Konstigt nog är det folk som jag inte känner som får mig att känna mig fet som en silltunna. Avklädda killar på tv, idrottsstjärnor på reklampelare. Musikkändisar som talar ut om sina träningsprogram i tidningarna.
Att stjärnorna tar av sig om sina muskliga överkroppar beror på att de tjänar pengar på det. Med tillräckligt mycket muskler får de göra reklam och klistras upp över hela städer. Och där ser vi vanliga normalfeta människor dem och tänker att just såna skor måste jag också ha för att bli lika snygg som den eller den stjärnan. Och det blir alltså de stora företagen som tjänar pengar på att vanliga människor känner sig feta och fula.
Vuxna människor är inte bara dumma och lättpåverkade. Vi är helt från vettet också. Det är nämligen vi som får barn att börja banta. Hälften av alla åttaåringar har bantat någon gång. Det visar undersökningar. Och det beror på att de gör precis som sina föräldrar.
Säg genast till era föräldrar att sluta banta. Tala om för dem att de duger bra som de är.
Det var först efter att jag fyllt 30 som jag kom på att jag omöjligt skulle kunna se ut som en fotomodell med tvättbrädsmage. Jag har varken tid, lust eller ork att träna och banta hela dagarna.
Jag hoppas innerligt att ni kommer på det många år tidigare än jag gjorde.
Var stolt över din kropp! Låt ingen få dig att tro att du måste se ut som någon annan. Sluta banta!