STRUMPMANNEN

Teckningar: Ingela Peterson Arrhenius

2008, Natur & Kultur

Läs ett kapitel ur strumpmannen!

Beställ boken


Sigge hittar ett par stinkande strumpor i morfars gamla koffert. När han sätter på sig dem förvandlas han till en äkta superhjälte: Strumpmannen, de små problemens mästare. Han flyger genom skyn och skvätter mod och tröst i form av strumpsvett över de ledsna och ängsliga. Sigge får en sidekick också, en ilsken tofsmes som heter Tore.

Det tog 20 år att skriva Strumpmannen. Min fru Lotta kom på historien närhon jobbade på dagis för 20 år sedan. Hon blev inspirerad av Jonas, 5 år, vars strumpor aldrig riktigt satt på plats, utan dinglade som långkorvar från fötterna. Hon började berätta på samlingar och vilor, men hon skrev aldrig ner historien. Tio år senare försökte jag skriva den, men den blev inte bra. Men till slut, efter 20 år, skrev vi tillsammans. Och då funkade det.
Andra och tredje boken har vi skrivit klart. De heter "Strumpmannen och superhjältarna" och "Strumpmannen och ärkefienden". Nu jobbar vi med det fjärde äventyret. Det kommer ut 2011 och ska antagligen heta "Strumpmannen och superproffset".

Teckningar av barn som går i förskolor i Norberg.
De har även blivid högtidligt dubbade till riddare av Strumpmannaorden.

"En väldigt, väldigt rolig bok!"
Flaskposten

”Det här är en humoristisk bok, men det ligger ändå allvar bakom. Författarna skildrar Sigges saknad efter Victor på ett igenkännande sätt och de har verkligen levt sig in i sin karaktär. Samtidigt så är boken fantasifylld, rolig och spännande.”
Barnboksbloggen 

”Hur kul som helst!”
alwilda.blogspot.com

“Strumpmannen” är riktigt skojig. Det tyckte både jag och testpanelen (13 9-åringar). Sällan har vuxna och barn likadan humor, åtminstone upplever jag att det är så. Jag har exempelvis inte fått någon grupp att gilla Barbro Lindgrens Loranga-böcker, hur mycket entusiasm jag än lagt in i läsningen. Dan och Lotta Höjer skriver om bajsnödiga gubbar och det är ett sådant enkelt knep: barnen vrider sig av fnissattacker. Faktiskt mycket mer än när tjocka ungar försöker stänga in tigrar i garaget."
Bokbloggen bokhora

"Dan och Lotta Höjer har skrivit en jätterolig bok, och lättläst är den också... Passar perfekt för alla som just har börjat läsa böcker."
boktokar.blogspot.com

"Boken är rolig men har allvarlig underton. Den är knasig, förvisso, men vet vad den vill berätta."
Johan Odén, BTJ

”Ingela Arrhenius bilder är tuffa och avspeglar samma goda humör som texten.”
Värmlands Folkblad

”Mycket bra!"
Christin Billing, BTJ

"Hur kul som helst!"
alwilda.blogspot.com 

”En lättläst, humoristisk och gullig bok. Boken har stor text och roliga bilder!"
bokhyllan

"En rolig bok med en allvarlig underton."
Värnamo bibliotek